Slumpmässig godhet – framtidens marknadsföring

January 3, 2012

För ett par år sedan var jag på bröllopsresa med min nyblivna fru. En av destinationerna var Auckland på Nya Zeeland där planen var att ta in på första bästa vandrarhem innan vi reste vidare. Men rummet vi fick var iskallt och festande ungdomar gjorde det till en omöjlighet att sova.

Dagen efter sökte vi över hela stan efter en hyrbil utan framgång. Inte ens de vänliga människorna på vandrarhemmet lyckades skramla fram någon bil. Vid detta lag var min fru milt sagt högst besviken. Det som nu hände var att den medkännande personalen på vandrarhemmet gjorde vad de kallade en ”random act of kindness”. När de såg vår belägenhet bestämde de sig för att bjuda på en övernattning och dessutom middag med champagne i takbaren. Det hela var förutom uppriktigt vänligt dessutom ett exempel på vad jag tror är framtidens marknadsföring.

I en ultratransparent värld där varje form av negativ handling snabbt reflekteras i sociala medier så håller företag och organisationer stegvis på att vänja sig vid tanken att allt granskas och nagelfars. I kvalitetssamhället fungerar det inte att ha mediokra varor och usel service. Hela världen kommer att veta om när någon bränt vid dagens lunch, när skoförsäljaren gäspar och pratar i mobilen eller när taxin kör stora turistrundan.

Men det intressanta är att transparensen slår åt båda hållen. Även positiva handlingar bloggas, twittras och facebookas det om. Och ju mer överraskande och osannolika de är, desto större chans att de uppmärksammas. Slumpmässig godhet ger på så sätt stora chanser till spridning i sociala medier. Exemplen under det senaste året är flera. BioTherm följer twittrare som skriver att de är trötta och glåmiga, och replikerar blixtsnabbt att de skickar lite produktsamples på hudvårdsprodukter. Interflora har på motsvarande vis skickat blommor till folk som haft en dålig dag på jobbet. Resebyrån Tjäreborg valde ut en slumpvis finsk familj som med tre timmars varsel kunde byta kalla Finland mot stranden i Phuket. Flygbolaget KLM har haft ett ”Surprise Team” på flygplatser där de delat ut guideböcker till resenärer som missat sina flyg. Och inte nödvändigtvis sina egna sena flighter, utan kanske än viktigare på konkurrenternas linjer. Med relativt små kostnader och ansträngningar kan goodwill skapas som ibland den dyrast reklamkampanj inte uppnår.

En av farorna med att systematisera slumpmässig godhet är förstås den tillvänjning som sker. Ett charterbolag kom på det geniala draget att ställa in en vinflaska på hotellrummet när turisterna kom ner på semester. Alla hummade uppskattande och gillade initiativet. Till en början. Efter tag började vissa ifrågasätta varför de alltid fick ett så billigt vin och inte något finare. Mycket vill ha mer och vissa äter hela handen om de får chansen.

Hur gick det då på bröllopsresan? Blev det ytterligare en natt på det dragiga vandrarhemmet? Absolut inte! Min fru vägrade stanna ytterligare en natt och ingen champagne i världen var tröst nog. Några minuter senare stod vi på Hilton Hotel och jag hade bokat ett rum för flera tusen kronor. Det fick bli min ”random act of kindness”.

(Detta blogginlägg är även publicerat på IHMs blogg)


Taggar: , , , , ,
Postad i Reklam | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Jan 4, 2012: Framtidsbloggen » Blog Archive » Endast med kärlek kan framtidens kunder erövras

Sorry, comments for this entry are closed at this time.