Produktnedladdning är här

February 17, 2011

Sedan flera år tillbaks har jag under mina föredrag pratat om att vi kommer att ladda ner och skriva ut saker på våra skrivbord. Jag har lite skämtsamt talat om “The Pirate Blueprint” där man kan ladda ner illegala fysiska produkter. Eller i alla fall ritningarna till dem. Det kan vara bestick från Alessi eller i ett längre perspektiv en mobil från Apple. Detta börjar nu bli verklighet.

Thingiverse kan man botanisera bland modellubåtar, kylskåpsmagneter och Beatles-illustrationer. Det är nu inte några illegala produkter utan vad andra användare har skapat och laddat upp. Med några enkla knapptryck laddar man ner ritningarna och skriver ut dem med sin egen 3D-skrivare. En sådan kan man exempelvis köpa från MakerBot för omkring 10 000 kr. Snart kommer produkter som dessa vara nere på samma priser som en vanlig skrivare.

Detta är en revolution i vardande, sanna mina ord. I framtiden kommer vi att undra varför vi en gång gick till affären för att handla saker när vi behövde dem. Med en stor community som bidrar med ritningar gratis så kommer många företag helt enkelt att bli irrelevanta. För kärlekens skull, inte pengarnas som Larry Lessig så väl uttryckte det. Copyright blir en icke-fråga. Tjäna pengar? Då får vi vänta tills Chris Andersons nästa bok för att se vad han klurat ut.


Taggar: , ,
Postad i Teknik | Comments Off on Produktnedladdning är här

Sorry, comments for this entry are closed at this time.