Moores lag håller än

February 27, 2011

I torsdags medverkade jag på Intels lanseringsevent av nya processorn med kodnamn Sandy Bridge. Jag föreläste om de senaste IT-trenderna, bland annat att artificiell intelligens i egentlig mening nu faktiskt börjat hända.

Jag passade också på att intervjua Shlomit Weiss som har varit ansvarig för utvecklingen av chippet och som redan har börjat utvecklingen av kommande generationer. Hon berättade att varje processor innehåller 1,16 miljarder transistorer, ett antal som är svårgripbart att förstå att det finns i en och samma kapsel. Det kanske mest intressanta är att processorn nu inkluderar även grafikfunktioner vilket raskt krymper marknaden för nVidia och andra grafikkortsleverantörer. Uppskattningsvis är det bara 5% av alla datorköpare – extremspelarna – som kommer behöva externa grafikkort framledes. Sandy Bridge bygger på 32 nanometersteknik, även det något så smått att det är svårt att begripa. Det är ungefär så långt som ett skäggstrå växer på en sekund.

Shlomit på scenen visar upp Sandy Bridge

Kanske mer intressant blev diskussionen när jag pratade med henne om framtiden. Redan nu planerar de nästa chipgeneration som gissningsvis kommer 2015. Hon berättade att de redan nu tar höjd för framtida användarbeteende, och att de gör så goda gissningar de kan.

Jag frågade hur länge hon trodde att Moores lag skulle gälla. Vid tidigare diskussioner med Intels R&D i Portland, Oregon så har de sagt åtminstone till och med 2015. Det var inte så lätt att klämma ett definitivt årtal ur Shlomit och hon menade att det är för många okända faktorer ännu som spelar in. Men än så länge ser de ingen bortre gräns även om hon villigt erkände att det blev en allt större utmaning att fortsätta förbättra tekniken. Så länge Moores lag fortsätter verka så kommer teknikutvecklingen att fortsätta vara precis så omvälvande som den är för stunden. Låt oss hoppas att den fortsätter vara det ett tag till, för det är rätt kul. 🙂

Närbild på Sandy Bridge-wafer


Taggar: , ,
Postad i Teknik | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. May 27, 2011: Framtidsbloggen » Blog Archive » 2046 har vi Watson i fickan - fast innan dess i molnet

Sorry, comments for this entry are closed at this time.