Social massmedia

February 28, 2010

Det snackas mycket om social media som Facebook och Twitter. Ja faktiskt så mycket att man känner sig lite trött på hela saken. Men en annan trend som kommer smygande är social massmedia. Traditionellt har det ju varit svårt att kommunicera med någon annan än den som sitter bredvid i soffan när man kollat på tv, men vi ser tecken på att även massmedia får sociala funktioner.

Redan nu ser vi vissa tv-kanaler som erbjuder kommentarsfunktioner på sina play-tjänster på webben. TV4 är ett sådant exempel fast kommenterarna är rätt glesa. Betydligt intressantare vore det naturligtvis att ta del av detta flöde i realtid. Tänk att se alla andras kommenterar direkt under exempelvis femmilen i vinter-OS. Det blir förstås extra intressant för live-event där närvarokänslan kan förstärkas kraftigt.

Fenomenet är nu inte förbehållet tv, utan även för radion finns det funktioner för realtidschatt. Radioboxen är en tjänst som är helt rätt tänkt, men tyvärr inte är särskilt välanvänd. Men att chatta med andra direkt under ett radioprogram ger förstås en ny dimension till radio.

Det kanske mest intressanta är när böckerna blir social media. Det står inte på förrän vi kan lämna kommentarer till kapitel eller till och med enskilda meningar i en viss bok. Man kan se det som anteckningar i marginalen där man kan läsa andras tankar och tolkningar. Det kommer att nyansera innehållet och ge möjlighet till expertanalyser direkt när man läser något (likväl som alla fårskallars dravel).

De som på ett sätt har kommit längst är tidningar, eller snarare deras webbsajter som alla har kommentarsfunktioner. Innan vi läser tidningen på en läsplatta blir det förstås svårt att inkludera kommentarer i större utsträckningen. Men en annan intressant vidareutveckling vore att kunna kommentera enskilda stycken, bilder, aktiekurser, eller i princip vilka saker som helst på detaljnivå. På så sätt skulle man ha informationsfragment sida vid sida med åsikter och kommenterar. Gör detta material sökbart så har man en mycket intressant funktion tror jag.


Taggar: ,
Postad i Massmedier | Comments Off on Social massmedia

Sorry, comments for this entry are closed at this time.