Lösningar på internets problem – Del 1: Flattr

February 12, 2010

Internet är på många sätt bra och nödvändigt. Men det har också många problem. Fast man kan inte längre tala om internets barnsjukdomar – det är nätet alldeles för gammalt för – utan snarare om ett antal vuxenkrämpor. Exempelvis följande:

  • Mikrobetalningar
  • Upphovsrätten
  • Spam
  • Säkerheten

Flera av dem skär över flera områden som juridik, teknik och människans beteende, vilket förstås komplicerar bilden. Vi drömmer om quick-fix-lösningar men dessa är lika sällsynta som Anjas förstaplatser i vinter.

Jag har definitivt inte svaren på hur alla dessa problem ska lösas men tänkte ta mig an dem ett efter ett för att se vad som står till buds för närvarande. Således hoppar vi direkt in i mikrobetalningar.

Mikrobetalningar har en lång historia av misslyckanden bakom sig. År 1998 höll jag regelbundet kurser i EUs regi om “elektronisk handel” och förväntningarna på den tiden var stora på att betalsystem snabbt skulle komma på plats. Danske Bank och Deutsche Bank satsade då på “e-cash” som var en elektronisk plånbok man skulle ha på sin dator, ungefär på samma vis som det likaledes misslyckade cash-kortet. SET var en annan bankstandard som skulle lösa betalningsproblematiken men hade för många inblandade aktörer som drog åt olika håll.

Min profetia var då att ett säkert betalsystem skulle finnas på plats 2001. Detta var som sagt innan jag började jobba systematiskt med omvärldsanalys 🙂

Ett av de grundläggande problemen med mikrobetalningar sätter Chris Andersson fingret på i boken Free (för en sammanfattning av boken se nyhetsbrev på temat gratis). Han menar att det inte är kostnaden i sig som är avskräckande, utan den mentala transaktionskostnaden. Att fatta beslut kräver vår uppmärksamhet och tankekraft. Vi måste bedöma om handlaren är pålitlig, om priset är det rätta, om det passar vår image, etc. Om kostnaden däremot är noll, så behöver vi inte starta denna tankeprocess. Efterfrågan på det som är gratis överträffar vida det som är billigt. Ett öre kan göra hela skillnaden, vilket är anledningen till att mikrobetalningar inte tidigare har slagit igenom.

Peter Sunde & Co har nu tagit ett nytt innovativt grepp där man helt släpper betalningsdimensionen i mikrobetalningar. Det handlar inte om att köpa saker, utan om att sponsra det man tycker om. Flattr är namnet på den nya tjänsten som beskrivs som “social micropayments”. Idén i sig är genial, hur ofta är det inte man har velat skänka några ören eller kronor till någon man verkligen tycker har gjort något bra på nätet? Nu har man chansen att göra det genom ett klick på deras Flattr-knapp.

Principen bygger på att man betalar in ett fast belopp som sedan fördelas till de webbsajter man valt att sponsra. Ersättningen dessa får beror alltså på hur många personer som totalt klickat, samt även hur många andra sajter dessa personer har valt att stödja. Även om beloppen per klickare är små, så bildar många bäckar små en stor å, som de säger i videon nedan. Enligt uppgift har de till och med sett till att Skatteverket ska vara nöjda med systemet!

Om detta är lösningen på mikrobetalningar återstår att se, men ett system som bygger på kärlek snarare än tvång ligger helt i linje i tidsandan. Se även ikonen under videon nedan för att få en idé om det hela.


Taggar: ,
Postad i Internet | Comments Off on Lösningar på internets problem – Del 1: Flattr

Sorry, comments for this entry are closed at this time.