Social media inför valet

January 31, 2010

Efter Obamas framgångar med social media för ett år sedan har svenska politiker proppat sig fulla med lärdomar om hur de ska kunna kopiera konceptet. Det är förstås intressant att fenomen som Facebook, Twitter och bloggar som inte ens fanns för 10 år sedan i princip kan fälla avgörandet i valet.  Även nya verktyg hjälper oss att orientera oss i informationsöverflöde, t.ex. Politometern.

Ur en demokratiysynpunkt är det förstås jättebra att vi har en plattform där alla kan vara med och bidra. Kanske ser vi faktiskt ett nyvaknat intresse för politik på en gräsrotsnivå. Å andra sidan kan man förstås också se det som att politiken estetiseras. Den rationella argumentationen får ofta stå tillbaks för förenklade och starkt retoriska budskap. Det sakliga faller bort och formen betonas. Ytan blir viktigare än innehållet.

Det blir inte det parti som har bäst politik som kommer att vinna, utan det parti som lyckas skapa störst förtroende. Bakgrunden är att det inte längre finns någon sanning. Med alla dessa experter och tyckare på nätet tappar vi lätt förtroendet. Sanningen ligger i betraktarens öga och beror helt på perspektivet vi anlägger. Istället för en sanning har vi en mosaik av små sanningar, där var och en själva väljer vilka de vill ta till sig och tro på. Vi får nöja oss när vi tycker att något är sant nog. De politiker som lyckas skapa ett förtroende som får oss att känna att det som de säger är sant nog är de som kommer att vinna.


Taggar: , ,
Postad i Socialt och värderingar | Comments Off on Social media inför valet

Sorry, comments for this entry are closed at this time.