Världen krymper ju mer vi fotograferar

December 28, 2009

Hur många foton behöver vi ta innan alla platser på jorden är fotograferade? Frågan kan tyckas märklig, men med tanke på att omkring 2 miljarder foton laddas upp dagligen till nätet så börjar jorden sammantaget bli rätt väldokumenterad. Det intressanta är när alla dessa foton börjar sättas i relation till varandra. Microsoft har tidigare visat tuffa demos på detta och nu kommer Nokia med en lösning som heter Image Space.

Tanken är att alla foton som tas även har metadata som kommer från sensorer som GPS och kompass. När varje bild laddas upp på nätet så finns således info om var den är tagen och i vilken riktning. När du tittar på en av dina egna bilder i Image Space, så kan du upptäcka att andra har fotat på samma plats, men kanske med en något annorlunda vinkel. Du kan då klicka dig vidare på denna bild. Och sen vidare på nästa. Och nästa. Etcetera. Det blir ett nytt sätt att upptäcka världen. Begreppet “armchair exploring” står sig än. Man kan förstås betrakta detta som en användargenererad version av Google Street View. Men rätt fräckt är det.


Postad i Internet, Mobilitet, Teknik | Comments Off on Världen krymper ju mer vi fotograferar

Sorry, comments for this entry are closed at this time.