Realtidsnätet på frammarsch

November 27, 2009

Under slutet på 90-talet växte informationssamhället gradvis fram. Det vi nu ser växa fram är konversationssamhället. Enligt Microsoft är 90 procent av trafiken på nätet konversationer. Det är chatt, internettelefoni, forum, multiplayer dataspel, Facebook, Twitter, etc. Och förstås YouTube. Som alltså bara delvis är en content-sajt och minst lika mycket ett forum för kommentarer och dialog. “Conversation is king. Content is just something to talk about” som Cory Doctorow uttryckte saken.

Det ovanstående kanske inte är något nytt i sig. Men det nya är med vilken hastighet all denna konversation sker. Facebook och Twitter är direkta medium där snabbhet är en del av poängen. Nyheter sprids många gånger snabbast och effektivast via kanaler som dessa, vilket framgått vid större olyckor och terrordåd. Internet går inte bara från information till konversation, utan också mot realtidskonversation. Internet handlar i allt större utsträckning om snabba uppdateringar och smärre komplement till befintlig data och förståelse.

Begreppen på detta är många: Real time internet, Now internet, etc. Oavsett vad man kallar det så närmar vi oss ett realtidsinternet där en relativt statisk hemsida fyller en allt mindre funktion. Även Google utmanas av detta system. Vi söker inte i samma utsträckning efter statitisk information på Google när vi vill veta vissa saker, utan skickar istället iväg en förfrågan till våra sociala nätverk. Upplysningar och rekommendationer därifrån är redan filtrerade av andra intelligenta varelser som liksom alla andra försöker tolka vår värld. Vänkretsen blir ett aggregerat kollektivt medvetande som allt viktigare komplement. Sökmotorn Collecta är ett exempel på en ny typ av sökmotor som söker just efter realtidskonversationer på nätet. Google har förstås sett vartåt det barkar och kommer Google Wave att försöka återerövra detta konversationsuniversum.

Sören Karlsson på Helsingborgs Dagblad fångade kanske det hela bäst där han menar att webben handlar om skeenden i realtid. Webben är – liksom livet – ett ständigt flöde, medan papperstidningen i jämförelse fryser tiden vid ett ögonblick. Han menar att läsarna vill veta vad som händer NU, inte vänta till någon har sammanfattat situationen en stund senare. Ytterligare en intressant utläggning kring det allt snabbare flödet finns på Same Same But Different. Realtidsnätet är gissningsvis något vi alla kommer att beröras av mer och mer framöver.


Taggar: ,
Postad i Internet | Comments Off on Realtidsnätet på frammarsch

Sorry, comments for this entry are closed at this time.