Som en puma nerför Kungsgatan…

September 11, 2009

De flesta har säkert sett tvåhjulingen Segway som balanserar fram på trottoarerna. Innan sommaren meddelade General Motors och Segway att de tillsammans ska utveckla en modell som heter PUMA. Produkten är en ny form av mikrofordon som kommer att lanseras 2012. I och med att den tar upp mindre plats, drar mindre energi, har färre delar och har mindre utsläpp så ses den som en framtidsprodukt med stor kommersiell potential. Prototypen går i 90 knyck och kommer 5 mil innan den måste laddas upp igen.

Det kanske mest intressanta är deras koncept “mobility as a service”. Tanken påminner om alla de lånecyklar som finns överallt i Stockholm (som finansieras av bland annat Alvedons reklam på dem). Istället för att alltså äga en egen PUMA så lånar man helt enkelt en när den behövs. Detta är kanske den mest intressanta trenden inför framtiden: kommer vi se ett minskat privat ägande och istället se en låne- och hyrverksamhet av olika kommunala ting som vi broderlig och systerligt delar med varandra växa fram?

Jag tycker det vore en mycket intressant utveckling. Ägandet i sig har ju många nackdelar: kostnad för inköp, rengöring och underhåll, förvaring, ständigt en viss mindshare var produkten är eller borde vara, värdeminskning, andrahandsförsäljning som tar kraft och tid, etc. Nej gör som Tim Ferriss som skrev 4-hour Work Week, hyr en Ferrari i en vecka och kör er trötta så behöver ni inte köpa någon.


Taggar: , ,
Postad i Mobilitet, Socialt och värderingar, Teknik | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Dec 23, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Trendspaning 2010

Sorry, comments for this entry are closed at this time.