Jobby är framtiden

September 3, 2009

Det är när man ser flera liknande signaler som man ska börja hålla utkik efter en ny trend. Exempelvis har jag läst en del på senare tid om hur ungas inställning till arbete håller på att förändras. I ett mycket intressant blogginlägg gör Erik Starck en jämförelse mellan jobb och fritid. I princip är resonemanget följande: traditionellt sett innebär fritid att man gör roliga saker – och arbete att man gör tråkiga saker. Med frågan hängande i luften, varför går det inte att kombinera dessa?

Han lanserar begreppet “jobby” som är en kombination av jobb och hobby. Mycket träffande tycker jag. Och detta kommer troligen bli allt vanligare. Många unga kommer värdera ett intressant jobb högre än en karriär i ekorrhjulsanda där släkt och familj hela tiden kommer i kläm för att man ska tjäna mer pengar. I vissa fall kommer det att ske i egen regi som miniprenör och i vissa fall som anställd.

Om vi tittar på historien så var många på 70-talet nyckelbarn. Man hade nyckeln i ett snöre runt halsen och fick klara sig själv hemma eftersom föräldrarna jobbade och slet. Men när dessa nyckelbarn har vuxit upp har de själva blivit curlingföräldrar. Det intressanta är att dagens unga ser båda dessa modeller som misslyckanden. I alla fall om man får tro en artikel i Business Week. Att satsa allt på karriären är lika fel som att satsa allt på barnen. Istället är tanken att dagens unga ser arbete och fritid som sammanblandade. Varför måste arbete egentligen konkurrera med det övriga livet? När det istället kan komplettera det – något som troligtvis krävs att det är kul!

Dessvärre är nu inte de flesta arbeten som får jorden att gå runt roliga, som en kommentar löd. Det är därför man betalar folk för att göra dem. Men jag tror ändå att fler kommer att söka vägen som miniprenör och få in mer jobby i livet.


Taggar: , ,
Postad i Företagande, Socialt och värderingar | 1 kommentar »


1 kommentar på “Jobby är framtiden”

  1. Av Erik Starck Sep 4, 2009 | Svara på inlägg

    Tack för länken och varma ord!

    Vet inte om jag gillar ordet “jobby” så mycket, det är för mycket jobb och lite hobby tror jag. 🙂

    Men nog är det intressant att alla ord vi har för betalt arbete upplevs som tråkiga måsten.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.