Allt är inte trender

September 30, 2009

När man arbetar med framtidsstudier är det lätt att få intrycket av att allting ändras. Att världen är i ett konstant flux och att ingenting egentligen består. Men det är precis tvärtom. Det är i själva verket så att det mesta inte ändras, utan istället är konstant. Grovt sett kan man säga att hur vi gör saker ändras, inte vad vi gör.

Om vi exempelvis tittar på social media så är egentligen det vi sysslar med där inget nytt. Att se, synas och skvallra är inga nya företeelser – det är bara formerna som har ändrats. Facebook är den nya ungdomsgården, Bilddagboken det nya fotoalbumet och Youtube ersätter eller kompletterar tv:n.

En intressant fråga är hur mycket tid vi kan lägga på internet och social media. De senaste mätningarna från Nordicom säger att ungdomar 15-24 år lägger 2 timmar och 24 minuter på internet dagligen. Och om man tittar på tillväxten för social media så ökar tiden vi lägger på den tre gånger så fort som den totala användningstiden ökar.

Efter workshops med två tidningsförlag i veckan så rådde det trots det konsensus att vi kommer att spendera mindre tid på Facebook i framtiden. Åsikten var att det dels måste finnas en gräns där det planar ut – vi har ju bara 24 timmar per dygn – och dels att intresset kommer att vika med tiden. Så må vara fallet, men nya sajter och fenomen lär då uppsluka oss på snarlika sätt. Behovet att se, synas och skvallra kommer inte att ändras, bara formerna som sagt.

Andel svenska ungdomar (15-24 år) som dagligen använder dessa tjänster


Taggar: , , ,
Postad i Internet, Socialt och värderingar | Comments Off on Allt är inte trender

Sorry, comments for this entry are closed at this time.