Tillgänglighet går före kvalitet

August 17, 2009

I lördags hade DN en artikeln som hette “Lyssning till varje pris“. Temat är det allmänna ointresset för högkvalitativ musik. Och då pratar vi ljudkvalitet och inte något annat. Även om MP3-formatet är dynamiskt så använder många personer en låg kodning som sänker kvaliteten. Jonas Nordin på Stim talar om “massornas totala ointresse för ljudkvalitet”.

Och det ligger något i det. Ett annat exempel är de radiosändare man kopplar till MP3-spelaren i bilen. De ger en högst risig ljudbild, men är ändå väldigt populära. Hellre lyssna på sin egen musik även om den är raspig, än radions skval med reklam och trista dj:s.

Och för video och tv tycks det inte vara bättre . YouTube är urexemplet på att tillgänglighet är viktigare än kvalitet. Och många ser nog friidrotts-VM på SVTs och TV4s webb, där i alla fall TV4 har så usel kodning att de borde skämmas.

Det intressanta i sammanhanget är inte att det förhåller sig på detta sätt, utan att vi själva förnekar det. Jag har i flera kvantitativa studier jag genomfört ställt frågor kring vad som är viktigast kring tv-tittande. Det som alltid kommer på första plats är, jo just det, hög kvalitet. I praktiken så vet vi att så inte är fallet. Det finns naturligtvis någon nedre gräns där saker och ting blir för dåligt och intresset helt svalnar (se till exempel på mobila tjänster pre-2009).

Kvantstudier måste alltid tolkas och behandlas med varsamhet och just här ligger det nog psykologiska faktorer bakom resultaten. Ingen vill påstå att kvaliteten är oviktig, det vore lite genant att säga att man accepterar pixliga filmer och kasst ljud. Men när den där härligt nostalgiska 80-talsvideon kommer upp på YouTube, då spelar kvaliteten en marginell roll. Tillgänglighet tycks övertrumfa kvalitet.


Taggar: , , , ,
Postad i Massmedier, Socialt och värderingar | 2 kommentarer »


2 kommentarer på “Tillgänglighet går före kvalitet”

  1. Av Jonas Lind Aug 20, 2009 | Svara på inlägg

    Ja det stämmer även om jag skulle använda ordet bekvämlighet (convenience) före tillgänglighet. Vad man som konsument vill är att det ska vara jätteenkelt.

    Om man däremot redan har tillgängligheten och kan välja mellan låg och hög kvalitet blir kvalitet däremot viktigt. Jag kommer ihåg för några år sedan när videobutikerna både förde VHS och DVD. Efter att ha vant sig vid DVDs skarpare bild avstod jag från att hyra filmer som bara fanns på VHS.

    Samma sak med musik. Efter att ha lyssnat på en hel fildelad MP3-musik som flyter runt på nätet har jag tröttnat på den mediokra ljudkvaliteten. Om man verkligen vill lyssna på musik föredrar jag en en CD-skiva som är rippad lossless och hörlurar för 2000 kronor. Om man däremot bara ska ha något skval i bakgrunden blir ljudkvaliteten ovidkommande.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Aug 17, 2009: Kortbloggat på digitalpr.se-17 August 2009 | Strandh.DigitalPR

Sorry, comments for this entry are closed at this time.