Googlization – känner du dig hotad?

August 24, 2009

“The Googlization of Everything – How one company is disrupting culture, commerce, and community – and why we should worry”. Så lyder den titeln på den bok som är under vardande i bästa Chris Anderson-anda, nämligen genom bloggande. Grundtanken är att Googles snudd på monopolistiska roll förändrar förutsättningarna för så många personer och företag att vi kanske borde oroa oss. Och då alltså inte bara Microsoft. Låt oss kolla på några exempel där Google-tjänster konkurrerar med andra aktörer:

  • Google – Vanliga sökmotorn har många vinnare och förlorare. Tidningsbranschen upplever sökbara nyheter som konkurrens när Google blir “förstasidan”. ICAP är ett hittills rätt fruktlöst initiativ att “stävja” detta.
  • Google Adwords/Adsense – Andra som förlorar på sökmotorn är förstås de som sett sina reklampengar gå till nischad sökordsmarknadsföring, även här tidningar, tidskrifter men också tv, radio och annan media.
  • Google News – Även om Wikipedia har blivit mångas dagstidning nr 1 snarare än Google News, så har de en enorm potential att konkurrera med andra nyhetsleverantörer om uppmärksamheten.
  • Google Books – Trots vissa motgångar så har Google över 1 miljon böcker publikt sökbara. Bokförlagen har en viss förhandlingsposition och som vanligt kan man förstås söka intressanta samarbeten (jämför Spotify). Även biblioteken borde fundera över sitt vara och icke vara.
  • Google Analytics – Leverantörer av mjukvara för analys av webbtrafik har en tuff konkurrent i en allt mer avancerad gratislösning.
  • Google Checkout – Många leverantörer av e-handelslösningar borde var mycket oroliga när Googles nya e-handelslösning lanseras. Visserligen rätt höga avgifter och procentsatser, men det accepterar nog många mot Googles varumärke och enkelhet.
  • Gmail – Flera aktörer hade nog tänkt ta betalt för det Google skänker bort gratis, exempelvis mailkonton.
  • Google Calendar & Documents – Om vi bortser från de som tillverkar kalendrar så blir Calendars och Documents ett hot mot Projektplatsen och andra som tillhandahåller mjukvara för att dela projekthandlingar.
  • Google Talk – Chatt, telefoni och videokonferens som inte fått lika stort genomslag som MSN och Skype. Men trots det ytterligare ett hot mot teleoperatörer som ser sina långdistanssamtalsvinster erodera.
Ja, detta var ett urval av alla som Google har tagit upp konkurrensen med. Branschglidning är väl det härliga ord som bäst beskriver situationen. Och det är fler som borde se sig över axeln. “Endast de paranoida överlever” som ordföranden hos min tidigare arbetsgivare sa.

Kommer du på fler exempel? Skriv en kommentar nedan!


Taggar: ,
Postad i Internet | Comments Off on Googlization – känner du dig hotad?

Sorry, comments for this entry are closed at this time.