Analog deflationstakt: 15% per år

August 4, 2009

Nu drar Framtidsbloggen igång igen efter sommaruppehållet. Först ut är en reflektion på den analoga tekniken.

Ett vanligt uttalande är att inget medium dör, endast att det tillkommer nya. Se till exempel på att biografer och radiokanaler finns kvar trots att det kommit nya former. Jag har själv stått och predikat denna tes. Men jag börjar själv bli högst tveksam på dess giltighet framledes. Jag har tidigare bloggat om radions utveckling och bions utveckling och tendensen är nedåtgående. Kanske är det så att vi kommer att se flera medier helt försvinna.

Det hela beror förstås på hur vi definierar medier. Inte många spelar stenkakor längre. De ersattes av LP-skivor och sedan CD-skivor. Det är mera formen som har ändrats. Men när vi lagrar MP3-or på en dator är det fortfarande samma medium?

Vår längtan att i bästa lägereldsanda sitta runt en stor skärm och ta del av samma film lär bestå. Men är det biografer som levererar denna upplevelse i framtiden? Eller hemmabio? Eller något helt annat?

Det kanske inte är så väsentligt hur man definierar det hela, men min nya tro är att vi faktiskt kommer få se flera olika medier helt marginaliseras. Först ut är kanske just skivor. Att musiken flyttar över till streaming-lösningar är en tydlig trend. Spotify värderas skyhögt. Kring årsskiftet skrev jag om att CD-skivor snart är värdelösa och det är lika bra att sälja dem så fort som möjligt. Inte förrän nu i sommar tog jag mig i kragen och gjorde mig av med mina egna skivor. Såväl singlar som LP och CD såldes på Blocket och till secondhand-butiker. Så här ser prisläget ut:

  • 120 singlar: 300 kr
  • 150 LP-skivor: 600 kr
  • 200 CD-skivor: 1 300 kr
Värdet är alltså inte noll ännu. Men om man betraktar ett uppskattat inköpspris för dessa skivor till 30 000 kr så är deflationstakten 15% årligen (lite beroende på när alla skivor köpts förstås, men för att få en idé). Förstås, hade jag suttit med Bob Dylan-skivor i mint condition så hade det blivit mer pengar.

Andrahandsmarknaden finns kvar intygade de i butiken – nostalgi anses vara den största förklaringen till att singlar och LP lever kvar. Men då får man komma ihåg att nostalgi för en generation är inte detsamma som för nästa. Analoga medier rent generellt hänger på gärsgårn och jag tror inte CD-skivorna står långt efter. Med statistik går det mesta att bevisa men olika källor pekar på tydliga nedgångar för CD-försäljningen. SCB menade nyligen att minskningen är 22% sedan 2001. Ifpis siffror är ännu dystrare. Rådet kvarstår alltså: sälj dina CD-skivor snabbt!


Taggar: , ,
Postad i Massmedier | Comments Off on Analog deflationstakt: 15% per år

Sorry, comments for this entry are closed at this time.