Trendspaning i Nya Zeeland

June 6, 2009

Några trender som skymtar i ögonvrån i Nya Zeeland…

Organic. Det mesta i Nya Zealand är ”organic”, alltså typ eko. Det gäller många produkter på caféer och i butiker, men kanske i än större utsträckning ute på landet. På gårdar där man säljer frukt och grönsaker så klämmer man upp en stor skylt med ”organic” och sen vad det är de säljer. Vissa drar till och med till med “honest juice” och “honest water”. Nu är det så att Nya Zeeland är ett av de länder som är speciellt utsatt om vi får en temperaturhöjning på säg två grader. De har många känsliga arter och New Zealand Geographic målar upp skräckscenarier. Det är förstås lättare med miljöargument om ens egna land är särskilt utsatt.

Bredband överallt. Jag har tidigare kommenterat att Franska Polynesien är på gång att få bredband via Hawaii. New Zealand Airlines har under de senaste sex månaderna sett till att vi får höghastighetsnät i luften. Dock utan internetförbindelse. Däremot är det slut på trasslet med att videofilmerna på flyget endast startar vissa tider. Man kan välja sin helt egna film ur ett stort utbud och starta och stoppa när man känner för. Ja det finns till och med ett USB-uttag så man kan kolla på filmer från sin egen hårddisk. Proffsigt!

Radiolyssnandet minskar. I magasinet North & South kan man läsa om hur radiolyssnandet på Nya Zeeland förändrats. Och, föga förvånande, är det en negativ utveckling av lyssnandet som det skrivs om. Ungdomar tappar intresset och vill välja själva. Den kategori som står sig något sånär är unga mödrar som är hemma på dagarna. Men konkurrensen mellan de kommersiella kanalerna är skarp. Ingen tycks se någon annan lösning på problemet här än att ha ett bättre innehåll än grannkanalen. Det handlar om att maximera marknadsandelen när totala marknaden minskar. Ingen direkt tillväxtstrategi alltså.

Konnesörskap utan köpare. För mig var det en nyhet att även tvål är en extrem premiumprodukt. Okej visst, att det fanns lyxtvålar, men på Lush i Wellington har de tagit det ett steg längre. Tvål behandlas ungefär som ost. Man köper den i lösvikt, i olika färger, lukter och konsistenser. Det är krämiga tvålar, fasta tvålar, färgglada tvålar, gelétvålar, det mesta finns löst och kan kapas och förpackas på allehanda sätt man önskar. Kreativiteten är stor och det är ett rejält konnesörskap för de inbitna. Att Lush finns i Sverige med liknande koncept var också en nyhet för mig. Men nu vet jag.

Tilläggas kan att denna ”lyxbutik” var helt tom. Lyx på hyllorna men inte i kassarna är väl den egentliga trenden.

(Ett annat lite oväntat konnesörsområde är potatis, där vissa lantmän erbjuder potatisprovning med olika sorter. Och då menar jag inte som potatisvin…)


Taggar:
Postad i Allmänt | Comments Off on Trendspaning i Nya Zeeland

Sorry, comments for this entry are closed at this time.