Hetaste trenderna 2009 enligt WFS

May 5, 2009

World Future Society har gjort en utblick över de 10 hetaste trenderna för 2009. Ett mischmasch av trender får man säga. Jag hade trott mer om WFS än detta. Sammandrag plus kommentarer nedan eller spana in videon. 

 1. Allt du säger och gör kan spelas in 2030 – Vad nu, var det inte trender för 2009? Okej, integritet blir en viktigare fråga så låt gå för denna.
   
 2. Biologiska vapen blir ett större hot när tekniken blir mer tillgänglig – Ja de har de förvisso rätt i, men om det sker något 2009 eller någon annan gång är rätt spekulativt. Snarare en joker än trend.
   
 3. Bilens dagar som kung i trafiken kan snart vara räknade – Som vanligt är det lätt att bedra sig på hur snabbt utvecklingen går inom infrastruktur. Se inlägget “Framtiden för 40 år sedan”.
   
 4. Högskoleutbildningar och yrken blir allt mer specialiserade – Det tycks definitivt gå åt det hållet, spana in framtidens yrken.
   
 5. Världens legala system kommer att kopplas samman i nätverk – Vilken utopi! Tanken är intressant men för närvarande inte realistisk. Visst kommer lagar efter hand att jämkas, inom EU, mellan EU och USA, etc, men definitivt inte under 2009.
   
 6. Professionell kunskap kommer att bli daterad nästan lika fort som den lärs in – Jovars, man kan väl kalla det en trend.
   
 7. Jakten på genetisk förbättring kommer kunna jämföras med första månfärden – I första hand handlar det om att bota sjukdomar, men efter hand kommer det att handla mer att förbättra intelligens, fysik och utseende. Högintressant men lär dröja innan det tar fart. Genetik kommer att bli nästa IT. 
   
 8. Urbaniseringen når 60% vid 2030 – Well, upp lite från dagens 50%. Allt fler megacities är ett faktum men inget nytt att hämta här.
   
 9. Mellanöstern kommer att bli mer sekulär – Har ingen kunskap i frågan. Är det så? 
   
 10. 83% kommer att ha tillgång till elektricitet 2030 – Det är möjligt men inte jättespännande. Annat än för elbolagen i Kina.

 


Taggar: ,
Postad i Allmänt | Comments Off on Hetaste trenderna 2009 enligt WFS

Sorry, comments for this entry are closed at this time.