Fysiska platser knyts ihop (del 3)

April 17, 2009

Att kunna koppla ihop olika fysiska platser innebär många gånger nya fascinerande insikter. Några som har dragit nytta av denna utveckling är icke-kommersiella företag som använder Google Earth Outreach för att på olika sätt kartlägga världen och skapa uppmärksamhet om olika platser. Det kan handla om sjöar som krymoer, utbredningen av olika djurarter eller issmältning. Genom att lägga lager ovanpå Google Earth kan ytterligare information tillföras platser. Nedan visas exempelvis lagret “Extreme Ice Survey” där video på smältande glaciärer beskriver hur platserna håller på att förändras.

Lager i Google Earth kan innehålla multimedia

Lager i Google Earth kan innehålla multimedia

Utvecklingen mot att platser knyts ihop har ytterligare en dimension: det hela kan ske i realtid. Många gånger är man så klart nyfiken vad som sker på en viss plats – just för tillfället. Även om vi inte är helt där än så ser vi att videolösningar är ett sätt att ta del av skeenden på andra platser i mer eller mindre realtid. Och då pratar vi inte om tv:s direktsända nyheter utom om privatpersoner som streamar video.

En sådan lösning är Bambuser där man kan streama video från sin mobil (eller webbkamera). På så sätt ger man andra en direktsänd kanal till olika intressanta event och skeenden. Även om kvaliteten i vissa fall är bristfällig som kommer ett högt nyhetsvärde, en personlig vinkel och ett brett material vara faktorer som lockar tittare. Nedan ett klipp från en presskonferens i Norge där till och med traditionell media (Aftenbladet) använder streaming som lades upp för mindre än en timme sedan (detta blogginlägg skrevs).


Taggar: , , , ,
Postad i Internet, Teknik | 2 kommentarer »
  1. 2 Trackback(s)

  2. Apr 18, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Sharing is caring - eller?
  3. Aug 28, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Fönstershopping får en ny innebörd

Sorry, comments for this entry are closed at this time.