Fysiska platser knyts ihop (del 2)

April 15, 2009

Vartefter internet blir mer integrerat och transparent i samhället knyter tekniken i större utsträckning ihop olika fysiska platser. Ett exempel är ”Absolute Icebar”-konceptet med igloo-liknande barer där man huttrande får en drink i ett glas av is från Torenälven. Isbarer finns i länder runt om i världen och en av finesserna är att man kan ta del av vad personer på andra isbarer gör. En person i Stockholm kan på en videoskärm se vad bargästerna i Jukkasjärvi gör, eller visuellt kommunicera med dem.

Exempel på lösning som knyter ihop platser

Exempel på lösning som knyter ihop platser

På liknande sätt finns det utrustning för övervakning av barnkammare när man är borta. Genom att montera en videokamera ovanför sängen så kan man ha uppsikt över sina barn trots att man inte är fysisk närvarande.

Övervakning i barnkammaren

Övervakning i barnkammaren

Ytterligare ett exempel på hur man med videoskärmar knyter ihop allt fler fysiska platser är Trafiken.nu. Denna resetjänst erbjuder en kameraöverblick för olika trafikleder som underlättar valen vid rusningstrafik. 

Trafiken.nu kopplar ihop platser med kameror

Trafiken.nu kopplar ihop platser via kameror

Oavsett om det är barer, barnkammare eller vägar så är det en intressant utveckling att avlägsna platser flyttar in i den lokala sfären. Vi är inte längre låsta vid den fysiska platsen vi befinner oss på utan kan bättre fatta beslut om saker som ligger utanför det egna rummet. Är det dags att gå till puben? Skall jag se till min baby? När ska jag åka från jobbet?


Postad i Internet, Teknik | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Aug 28, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Fönstershopping får en ny innebörd

Sorry, comments for this entry are closed at this time.