Framtidens yrken (del 1)

February 5, 2009

Förr i tiden hade vi yrken som bonde, skräddare, soldat eller klockare. Idag har vi yrken som stamcellsforskare, ljuddesigner, webbredaktör eller – hör och häpna – framtidsstrateg. Världen förändras och yrkena med den. Men det mest fascinerande är kanske den takt det händer i. 70 procent av de yrken dagens förstaklassare kommer att ha existerar inte idag. Detta är naturligtvis en stor utmaning för skolan – till vad ska vi egentligen utbildas?

Vi presenterade nyligen framtidens yrken under ett föredrag på temat “Framtidens IT-kompetens 2015”. Presentationen skedde med glimten i ögat där vi tagit fram underhållande exempel på tänkbara jobb i framtiden. För att ge några exempel:

  • Media Channel Integrator – Den kanalexplosion vi ser i kombination med sammansmältningen av tv, radio, tidningar och annan media innebär att det behövs kompetens för att hantera denna värld av text, bild och ljud.
  • Intelligent Software Developer – Supercrunching ligger i tiden, dvs att penetrera de enorma databaserna som står till förfogande för att hitta dolda mönster eller konsumentbeteenden. Vi har bara sett början på denna utveckling.
  • Design Integration Controller – Design och estetik blir allt viktigare för produkter vartefter de inneboende kvaliteterna blir allt mer lika. Men utsidan måste lira med insidan och här behövs kompetens som kan och förstår båda världarna. Användbarhet är nyckeln till framgång.
  • Web App Developer – 2015 får man väl trots allt förutsätta att mobila tjänster har kommit nånvart. Att utveckla mobila apps är ju redan idag en lukrativ business för många nischföretag.
  • Interactive Display Developer – Vi ser allt fler skärmar i det publika rummet. När jag var i Japan förra sommaren såg man dem överallt: på kassapparater, på läskapparater, i t-banan. Utvecklingen börjar synas i Sverige med matbutiker som ett område. Men även multitouch-skärmar på flygplatser och tabletop-displayer som Microsoft Surface står nära kommersiellt genombrott. Att fixa alla dessa gränssnitt blir en utmaning.
  • Intuitive Interface Architect – I tiotals år har datorerna tvingat oss bete oss som idioter. Vi har skrivit DOS-kommandon och plågats med obegripliga användargränssnitt. Men nu håller det omvända på hända, datorerna får anpassa sig till människan. Dataspel som Wii och iPhone/iPod visar vägen mot mer intuitiva gränssnitt.
  • Chief Cloud Officer – Mer och mer applikationer flyttar ut i molnet, till World Wide Computer. Hosting, e-mail, CRM-system, beräkningskraft, etc. IT-chefens roll går från att skruva i burkar till att fatta vilken av dessa externa leverantörer som ger biggest-bang-for-the-buck. Han blir en CCO.

Forsättning på fler yrken följer.


Taggar: ,
Postad i Företagande, Internet | 2 kommentarer »
  1. 2 Trackback(s)

  2. Feb 8, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Framtidens yrken (del 3)
  3. May 5, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Hetaste trenderna 2009 enligt WFS

Sorry, comments for this entry are closed at this time.