Displayer från 2054 här redan nu

February 19, 2009

I filmen Minority Report med Tom Cruise från 2002 så beskrivs hur polisväsendet kan förutspå brott innan de händer i verkligheten. Året är 2054 och datormus och tangentbord har sedan länge förpassats till historien. Istället använder man i filmen stora holografiska skärmar som styrs av människans gester. Information och bilder manipuleras således direkt med händerna genom att speciella handskar bärs.

Denna typ av snabb och dynamisk hantering av visuell information är inte längre science-fiction. I själva verket erbjuder företaget Oblongs lösning g-speak precis denna typ av överskådlig informationshantering. Olika element på jättelika skärmar kan flyttas, zoomas, roteras och selekteras. På tredimensionella kartbilder kan man flyga över städer och sig en närmare titt på önskade objekt.

Flera personer kan samtidigt manipulera olika objekt på skärmarna och bilder kan enkelt flyttas mellan olika skärmar. Den stora fördelen med systemet är dess intuitiva användargränssnitt som snabbt ger en översikt av stora informationsmängder. Och likheten med Minority Report är ingen slump, företaget Oblongs grundare var med och skapade filmen…


Taggar: , ,
Postad i Teknik | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Feb 20, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Seende datorer fångar dina rörelser

Sorry, comments for this entry are closed at this time.