Vad kommer vi inte göra i framtiden?

January 29, 2009

I morse blev jag intervjuad i radio P4 om vilka beteenden vi inte kommer att ha i framtiden. Vi vet att vetenskapen, tekniken och utvecklingen generellt förändrar våra beteenden för alltid. Men vilka beteenden är det som försvinner för gott?

När jag fick frågan funderade jag en del på saken, även om jag bara hann nämna några i radiosändningen. Här således kommer lite mer tankar.

  • MUSIK – I framtiden kommer vi inte att spela in på kassett, CD-skivor eller ens lagra låtar som MP3:or. Spotify har visat vägen med strömmande musik över nätet (trots temporära setbacks med geobegränsningar). Egen lagring är ointressant, allt är ett knapptryck bort i World Wide Computer.
  • VIDEO – Snarlik utveckling som musik är att vänta. Ingen mer programmering av VHS-bandspelare eller ens digitala hårddiskar. Allt finns i nätet och kommer att vara åtkomligt med en sökning. Dock mer juridiskt komplicerat än musik och tar längre tid.
  • RADIO/TV – Att zappa kanaler när det blir reklam är ett utdöende beteende. Popcatcher visar vägen med automatfiltrering av radioreklamen. Tekniskt är det inte komplicerat för tv heller. Frågan är om radio och tv i dess nuvarande former finns kvar innan de tekniska lösningarna kommer på plats. Stort motstånd hos industrin dock.
  • LÄSANDE – På vägen mot ett mer visuellt samhälle kommer vi att läsa allt mindre. Mer bilder och video är realiteter på webben och tidningarna lider. Läsande är egentligen en obekväm konstruktion vi skapat för att överföra information. Kanske slipper vi detta extra steg i framtiden.
  • VARDAGSRUTINER – Människan har alltid varit duktig på att undvika arbete och skapa uppfinningar som främjar bekvämlighet. Robotar har ännu inte fått stort genomslag, men mycket är på gång. Klippa gräsmattan, dammsuga, stryka skjortor, sortera strumpor,… Mycket rutinuppgifter i hemmet lär vi slippa i framtiden. 
  • LÄKARBESÖK – Läkarbesök sker idag reaktivt. Vi går till läkaren när vi har ont. På samma sätt var det med tandläkaren för i tiden, vi gick dit och drog ut en tand när det gjorde ont. I framtiden kommer vi att ha en mer proaktiv sjukvård. Förutom när vi ramlar från en stege. Mot klantighet hjälper inga piller…

Har du fler tankar om vilka beteenden vi kommer att scrappa i framtiden? Skriv en kommentar!


Taggar: ,
Postad i Socialt och värderingar | Comments Off on Vad kommer vi inte göra i framtiden?

Sorry, comments for this entry are closed at this time.