10 trender från 24h Business Camp

January 26, 2009

Som trendspanare håller man ständigt ögonen öppna för tendenser och förändringar. På 24h Business Camp så fick man en bra möjlighet att se vad som egentligen försiggår i internetkretsar och vad som är hett. Nedan ges en kort sammanfattning.

 1. Apple dominerar – Jag tror näst intill alla hade en iPhone och de flesta en Mac-dator. Apple har intagit – inte bara reklamkretsar – utan även hackerkretsar rejält.
 2. Mikrobloggning – De flesta använde Twitter eller Jaiku. Dessa mikrobloggar blir som mänskliga linser till vad som sker i värden. Istället för att fokuset styrs av massmedia, så sätts det inom ramen för de nätverksbubblor som bildas.
 3. Mashups – Material från olika webbsidor hackas upp och kombineras i oändligt många nya varianter. Ett exempel är Youtv.se som väver ihop olika videos från YouTube till en enda lång skräddarsydd tv-kanal. Man kan kolla på Förfestkanalen, Ouch-kanalen (typ Jackass), Cute-kanalen (söta djur), etc.
 4. Den semantiska webben – Googles sökmotor är rätt puckad. Söker man på “acdc biljetter” så får man 561 000 träffar. Går man instället in på Ticketz.se så får man 4 träffar på människor och företag som verkligen säljer biljetter. Ett annat exempel är Mediasök som låter en söka nyheter bland ett begränsat antal källor. Nischade sökmotorer är ett steg mot en mer semantisk webb.
 5. Nya reklamformer – Ett av företagen Bloggmode.se erbjöd en länk till en spellista på Spotify. Genom att klicka på länken kunde man streama 50 låtar som de satt samman till en skön blandning. Spellistan hette också Bloggmode och sågs tydligt i spelaren. Ett nytt spännande sätt att knyta relationer – det gäller bara att veta vad målgruppen har för musiksmak!
 6. RFID – Det experimenterades friskt med lösningar som byggde på RFID-tekniken. Denna finns bland annat inbyggt i SLs nya Access-kort. Bonnier byggde en lösning där barnen kunde sätta just SL-kortet mot en RFID-läsare när de kom hem från skolan. I samma ögonblick gick därefter ett SMS iväg till föräldrarna och berättade att barnet var hemma.
 7. Mobila tjänster – Jag är en ständig fiende till mobila tjänster. Trots att jag själv har börjat använda det flitigt är det bara 2% av svenskar som gör det dagligen. Men på 24hBC så var det flera som skapade mobila tjänster, t.ex. Mobile Impossible som ger en knepiga uppdrag och Energikick som ger dig en daglig dos energi via SMS.
 8. Alternativa affärsmodeller – Många av affärsmodellerna byggde på reklamfinansierade tjänster. Men vissa tänkte nytt och kreativt. Ett exempel är Barnamun, en sajt där man kan skicka in citat från sina barn (som alltid säger de mest fantastiska saker). Men på sajten kan man också trycka citaten på olika föremål, t.ex. kaffemuggar som man sedan kan köpa.
 9. Crowdsourcing – Flera av tjänsterna byggde på publikens medverkan. Ett exempel är Listentoblogs där frivilliga “talar” in andras bloggar till podcasts. Ett annat exempel är T-shirt50 där kunderna får designa t-shirt vilka sedan trycks i limited edition (50 ex).
 10. Från text till tal – Vi rör oss inte bara mot ett mer visuellt samhälle, utan även från text till ljud. Listentoblogs ovan var ett exempel, ett annat är Voicly. Med deras tjänst så kan man mikroblogga genom att tala in korta meddelanden upp till 30 sekunder långa.

Så, detta var en sammanställning av några av de centrala trenderna från Sveriges internetelit (mig undantagen, jag gör fortfarande HTML-sidor i Notepad 🙂 )

Har du tankar eller idéer på andra centrala internettrender? Skriv en kommentar!


Taggar: ,
Postad i Företagande, Internet | 2 kommentarer »


2 kommentarer på “10 trender från 24h Business Camp”

 1. Av Erik Starck Jan 26, 2009 | Svara på inlägg

  Ah, det är du som är Framtidsbloggen! Jag kopplade inte ihop ditt namn med den här bloggen. Synd, för det här är en av mina favoritbloggar! Har själv bloggat på http://www.framtidstanken.com sedan 2004.

 1. 1 Trackback(s)

 2. Nov 9, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » 10 trender från 24h Business Camp 2.0

Sorry, comments for this entry are closed at this time.