Svårbedömd framtid

January 20, 2009

Som framtidsstrateg får jag ofta frågan om hur framtiden kommer att bli. I de fall jag har tittat närmare på ett visst område och gjort en analys av centrala trender så brukar det inte vara något problem att prestera hyfsade svar. Men finanskrisen har gjort framtiden mer svårbedömd än på länge. Så för närvarande säger jag helst pass på frågan om hur framtiden kommer att bli.

Man kan se det på följande vis. Framtiden kan betraktas som en tratt vi tittar in i. Ju längre in i framtiden vi tittar desto vidare blir tratten eftersom allt fler osäkerhetsfaktorer spelar in. Men tratten förändrar också sin bredd i takt med omvärldens förändringar. Vid vissa tidpunkter så är den i princip vidöppen och vid dessa tillfällen är det bäst att låta bli att säga något om framtiden. Just nu är en sådan tidpunkt. Raden av osäkerhetsfaktorer är stor: finanskrisen, kriget i Mellanöstern, Obamas kommande politiska beslut. Även på hemmaplan råder osäkerhet kring arbetslösheten, konsumtionen och hur lång tid det tar innan det vänder.

I kölvattnet av de radikala förändringar som just nu håller på att ske så kommer vi att i någon mån att få en ny världsordning. Men vi saknar ännu indikatorer som pekar på åt vilket håll utvecklingen kommer att gå. Så just nu bör alla “experter” som uttalar sig om den globala framtiden tas med en stor nypa salt. Jag säger pass!


Taggar: , , ,
Postad i Ekonomi | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Feb 1, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Framtiden vänta!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.