Mobiloperatör gläntar på dörren

January 27, 2009

Mobiloperatörerna har traditionellt varit extremt protektionistiska när det kommer till mobila tjänster. De har helst velat skapa tjänsterna själva för att på så sätt kunna tjäna pengar på såväl trafik som content. De externa tjänster som har funnits i näten har varit fåtaliga och deras vinstandel så blygsam att få har funnit det lönt. Höga introduktionskostnader har ytterligare höjt barriärerna. Strössla på oanvändbara tjänster och mysko prismodeller så har ni mobila tjänster i en nötskal.

Resultatet har blivit en icke-marknad för mobila tjänster i Sverige. Operatörerna har behållit kontrollen över hela kakan, men den har inte ens jäst upp till en normalstor muffins. Och verkligen inte till en fluffig marängbakelse. Hundra procent av noll procent är inte mycket värt.

Utvecklingen kan tyckas märklig, speciellt i jämförelse med Norge där mobila tjänster kommit betydligt längre. Men där har operatörerna haft en öppnare approach. Kanske ser vi nu samma utveckling i Sverige. I alla fall har vissa tänkt om, gjort avbön och faktiskt lanserat något användbart. Via Telenors dotterbolag Mobilstart blir det inte bara betydligt lättare att skapa mobila tjänster, utan dessutom finns nu bättre ekonomiska incitament än tidigare. Den som utvecklar en mobil tjänst får behålla 2/3 av intäkterna. Och priset på tjänsten kan bestämmas av utvecklaren.

Ur ett framtidsperspektiv skulle detta kunna innebära att mobila tjänster nu ser en liknande utveckling som det tidiga internet, dvs en lång rad gräsrötter tycker det är värt att skapa innehåll och tjänster. I ett första läge lär vi främst se relativt enkla SMS-tjänster och tjänster baserade på premium-SMS. Vissa kommer att välja andra spår och utveckla iPhone-applikationer som säljs via Apples App Store. Flera svenska företag har redan tjänat stora pengar på detta.

“Nu händer mobila tjänster – på riktigt” har vi hört så många gånger att det liknar vargen kommer. Om man jämför med internet så tog det 20 år från starten till att det egentligen började användas. Om samma mönster även gäller mobila tjänster så är det några år kvar. Som vanligt är det lätt att bedra sig på den tid det tar för innovationer som kräver radikalt förändrade beteenden att slå igenom. Men när mobila tjänster slår igenom, då kommer våra behov av dem för alltid att vara oåterkalleligt.


Taggar: , ,
Postad i Mobilitet | 1 kommentar »


1 kommentar på “Mobiloperatör gläntar på dörren”

  1. Av Lars L Jan 29, 2009 | Svara på inlägg

    Jag får känslan att iPhone (+App Store) kan bli en “dörröppnare” för branschen/världen – man kan faktiskt göra annat med sin telefon än att prata och SMSa till polarna… Men detta lär inte innebära att alla köper sig en iPhone – denna insikt fungerar nog snarare som en allmän “spark i baken” på de som utvecklar mobiltjänster, och resultatet kommer förhoppningsvis att synas som SMS, MMS, mobilsajter, Javaprogram, m.m..

    Telenors Mobilstart är ingalunda först inom sitt område, men att det är gratis bidrar förstås till deras framgång..! Har själv byggt en SMS-tjänst med just Mobilstart för nån månad sen.

    Sen kan jag bara instämma i klagokören kring megabyte-baserade affärsmodeller – vet alltför många som blir livrädda om dom råkar trycka på telefonens “Internet”-knapp… “Oj, det här kan kosta JÄTTEmycket!!”

Sorry, comments for this entry are closed at this time.