Kyrkan lockar fler än bio

January 4, 2009

Efter att ha bloggat om framtiden för massmedier som tidningar, tv och radio så kan man säga att framtiden inte ser helt ljus ut. I en longtailing värld har medier som försöker nå alla med samma budskap uppförsbacke. Detsamma gäller biotittandet (se graf nedan).

Även om det sker en viss fluktuation årligen, delvis beroende på om det lanseras några megafilmer, så är trenden ändå tydligt nedåtgående. Bioutvecklingen kan gynnas positivt av att många fortfarande ser det som ett socialt medium, att man får chansen att träffa vänner och släkt och göra något tillsammans. Det som däremot är den stora farhågan för biograferna är plattskärmarna i hemmet. Folk bygger hembio som aldrig förr och priserna på jumbodisplayer har fallit drastiskt. Detta är troligen en drivkraft med större inneboende momentum.

Om man för skojs skull gör en jämförelse med besök till kyrkan så var det 19,3 miljoner besök till gudstjänster 2007, alltså 5 miljoner fler än till bio. Antalet biografer har minskat kraftigt sedan storhetstiden på 1950-talet. 1955 fanns över 2 500 biografer i Sverige, nu är det nere på 700 stycken. Landsortsbiograferna dör och kvar blir biokomplexen i storstäderna. Kommer de också förtvina eller dras vi till dem när vi har fått nog med cocooning hemma i soffan? Vad tror du?


Taggar: , ,
Postad i Massmedier | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Aug 4, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Analog deflationstakt: 15% per år

Sorry, comments for this entry are closed at this time.