Kvalitetssamhället nästa

December 17, 2008

Idag har jag en ny krönika i Metro som bland annat handlar om positionsbaserade tjänster. Men den kanske intressare aspekten är de konsekvenser positionsbaserade tjänster medför. När bloggar (eller wikisajter eller rankingsajter eller vad det nu kommer betecknas som) blir lokalt knutna så kommer värdet av dem att bli enormt. Vi kommer då att direkt på platsen kunna få kommentarer från tidigare kunder och användare. Internets transparens kommer då att få än större inflytande på vår vanliga fysiska värld. Att konkurrera med kvalitet och excellenta produkter kommer att bli det enda vapnet.

Men det handlar inte bara om att få information som konsument, utan kan naturligtvis även bli användbart för en massa saker. Exempelvis turister: “Vad har hänt på den här platsen genom historien?”. Eller fiskare: “Var nappar det bäst i Storsjön?”. Så här skulle det kunna låta när en person som håller på med bergsklättring tar sig ut i skogen:

“Jag har inte varit vid den här klätterklippan på flera år så jag gick in på den lokala bloggen för att få en uppdatering. Det första jag såg var jag att det var flera nya fina klätterlinjer vid sjöklippan. De verkar klart värda ett besök. Fast någon hade skrivit att det var ett löst stenblock på den vänstra leden så jag tänkte undvika den. Flera av mina klätterkompisar har varit inne och markerat vilka klätterleder de har klarat så jag ska försöka mig på några av dom tänkte jag. Hör här: ”Peter, jag satte leden Lex Lutor 7+ till slut, försök ta den din klenis 🙂 Stefan”. Jag bara måste ju göra ett försök på den. Eller kanske nånting ännu svårare så ska jag uppdatera bloggen sen. Han kommer att bli knäckt nästa gång han kommer hit!”

Läs gärna hela krönikan i Metro Teknik.


Taggar: ,
Postad i Mobilitet | Comments Off on Kvalitetssamhället nästa

Sorry, comments for this entry are closed at this time.