Framtiden – för 100 år sedan

December 18, 2008

Tomas Lundin på Metro har lyckats hitta en mycket intressant artikel i The Ladies Home Journal från 1900. I denna artikel görs 29 profetior om hur världen på olika sätt kommer att förändrats under de nästa hundra åren, dvs fram till år 2000. Som framtidsstrateg fick jag möjligheten att kommentera hur utvecklingen kommer att se ut de kommande 25 åren på Metros webb.

Det man kan säga generellt är att de kommande 25 åren troligen kommer att innehålla lika mycket förändring som de tidigare 100 åren. Definitivt inom vissa områden. Varför skulle det egentligen vara så? Man tycka att det mesta redan är “uppfunnet”. Bilen, tv:n, datorn… vad mer kan tillkomma som förändrar världen särskilt mycket? Men om man tittar på utvecklingen inom en rad områden så ser man att den i själva verket accelererar. Låt oss ta ett exempel.

Mathias Cöster har doktorerat i Linköping på temat “The Digital Transformation of the Swedish Graphic Industry”. Han har alltså studerat på hur utvecklingen sett ut för tryckerier i ett historiskt perspektiv. Mathias säger så här: “Hade Guthenberg kunnat besöka ett trycker i slutet på 1960-talet hade han säkert blivit imponerad över produktionstakten och kvaliteten. (…) Om han däremot hade klivit in i samma tryckeri idag så hade han blivit mer eller mindre förvirrad.” Trots att tryckerikonsten utvecklades kraftigt under industrialismen på 1800-talet, så var de trycktekniska principerna desamma. Men under de senaste 40 åren har digitaliseringen av tryckerierna inneburit att det enda som påminner om gamla tryckerier är slutprodukten.

Om ytterligare 25 år så kommer förändringarna att vara än mer brutala. Kommer tryckerier vara perifera och vi använder istället digitala läsplattor? Eller iPhone modell 2033? Har det skrivna ordet ersatts av VIVO (Voice In Voice Out), dvs möjligheten att tala med och lyssna på datorer istället för att läsa på dem och använda tangentbord? Eller tar det visuella samhället över och det är videor i alla dess former som regerar? Vad tror du? Skriv gärna ett inlägg!

Läs gärna hela artikeln på Metro.


Taggar: ,
Postad i Allmänt, Teknik | Comments Off on Framtiden – för 100 år sedan

Sorry, comments for this entry are closed at this time.