Det kontantlösa samhället

December 4, 2008

Idag var det en artikel i Metro om det kontantlösa samhället där jag var intervjuad. Frågan var hur länge kontanter kommer att överleva. Att uttala sig om så specifika händelser är ju alltid vanskligt. Enligt Amaras lag så tenderar vi att överskatta tekniken på kort sikt och underskatta den på lång sikt. Så min gissning (för något annat kan det inte sägas vara) att vi har ett kontantlöst samhälle om 20 år är kanske trots allt inte helt orimligt. Om man blickar lika långt bakåt så fanns inte ens webben då. Och Sveriges första heltäckande mobilnät NMT hade för 20 år sedan bara 3 procent av svenskarna som abonnenter.

Hur ser då utvecklingen ut för kontantlösa betalningar? Det hetaste spåret just nu är betalningar med hjälp av mobiltelefonen. I media skrivs nu mycket om den “nya” standarden NFC (Near Field Communication). Och här ser vi direkt ett tecken på att vi överskattar nya fenomen. För fem år sedan stod jag tillsammans med VISA på en mässa nere i Cannes och demonstrerade mobila betalningar med NFC. Nu, fem år senare, är det press och frukostseminarier om NFC. Saker tar tid. Oavsett det så har denna teknik nu nått en mogenhetsgrad som gör den högintressant. Genom att bygga in speciella radiosändare i mobilerna som medvetet har en dålig (kort) räckvidd så löser man en del av säkerhetsproblematiken. Hela tanken är att mobiltelefonen fysiskt måste vara mycket nära själva betalstationen, ett par centimeter typiskt. Med en enkel PIN-kodsinmatning kan sedan köpet genomföras och det dras mot kreditkort eller liknande ungefär som vanligt.

Att problemet inte är av teknisk natur kan vi slå fast, utan det finns numera säkra betalningslösningar. Det är istället två andra faktorer som kan bromsa utvecklingen. För det första krävs stöd från marknadens aktörer. Alla lösningar som saknar samtycke hos kortbolagen och bankerna är dödsdömda från start. Den gamla SET-standarden är ett bra exempel. För det andra så måste ska gemene man förändra sina vanor och det är som vi vet någon som kan ta tid. Men det kan också gå relativt snabbt om implementeringen är bra och folk direkt ser en konkret nytta (t.ex. snabbare betalning eller lägre risk). Att sia om dessa värderingsförändringar är dock bland det svåraste man kan göra.

Läs gärna artikeln i Metro om det kontantlösa samhället eller kommentera detta inlägg nedan.


Taggar: ,
Postad i Ekonomi, Mobilitet | 3 kommentarer »


3 kommentarer på “Det kontantlösa samhället”

 1. Av Karl-Petter Åkesson Dec 4, 2008 | Svara på inlägg

  En sak som glöms av i dessa sammanhang men som jag anser är helt vital är hur betalningar mellan individer löses. Löser inte systemet det lika enkelt och smidigt som att sträcka över en hundring kommer vi fortfarande ha kvar kontanter.

  Annars tycker jag din analys stämmer väl, att man måste få med marknaden och gemene man, men jag tycker dock ordningen bör vara att fokusera först på gemene man, har man det, kan man lättare få med marknaden.

  /Kalle

 2. Av framtidsbloggen Dec 4, 2008 | Svara på inlägg

  Jag är beredd att hålla med. Det verkar ju också som att stora delar av industrin stöder standarden vilket lovar gott. Bland annat är VISA, MasterCard och Amex medlemmar i NFC Forum.

 1. 1 Trackback(s)

 2. Jan 6, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Framtiden för 40 år sen

Sorry, comments for this entry are closed at this time.