Dagens unga kör inte bil

December 12, 2008

Hå hå ja ja, dagens ungdom gör aldrig som man vill. Framför allt så köper de inte bilar i den utsträckning de borde för att bilbranschen ska klara sig. Fast det är få bilföretag som har insett detta. Det är nämligen inget under att bilbranschen är i kris. Hade de haft bättre koll på olika trender i omvärlden så borde de för länge sen ha insett att de var inne på en farlig väg. Det är två missar som de har gjort, som jag ser det.

Den första är den uppenbara. Miljödebatten kom och slog till snabbare än anat. Att då stå med dyra stadsjeepar som plötsligt ingen ville ha blev bekymmersamt.

Men det kanske större problemet är det vikande intresset för bilar hos ungdomen. Andelen svenskar i åldern 18-24 år som har körkort har nästan halverats under 20 år. Studier visar att bilen anses vara helt central för äldre personer, medan den för ungdomar inte ens kommer med på topp-tio listan över saker man är intresserad av.

Och inte är det bättre med motorcyklar för den som trodde det. Genomsnittsåldern för de som tar motorcykellektioner är 30 år (Källa: SVMC). Medelåldern för de som innehar motorcykel i Sverige är 48 år. Även om man då får ta hänsyn till att många ungdomar skriver sin MC på föräldrarna för att få lägre försäkring.

Sammantaget har vi en situation där bilar inte är högprioriterat hos dagens ungdomar. Medan exempelvis kinesernas högsta dröm är att ha en fin bil så har ungdomar i väst andra ambitioner. Ett av de få bolag som förstått ungdomarnas situation är Toyota. Genom att erbjuda månadsprenumeration på bilar så sänker man den enorma ekonomiska tröskel det innebär att skaffa en ny bil. På Nybil.se så kan man abonnera på olika småbilar för några tusen i månaden. Ett mer temporärt ägande är en trend vi ser komma.

Indiska Tata gör småbilar som både är miljövänliga och billiga (ca 16 000 kr). Men det kan lika gärna vara lyxigt och miljövänligt som den extremt coola elbilen Tesla. Bilbranschen står inför ett paradigmskifte där ingen entydig riktning för de kommande decennierna ännu utkristalliserat sig. Den som upptäcker denna först – och vågar satsa – blir vinnare i Bil 2.0.


Taggar: , , ,
Postad i Ekonomi, Företagande | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. May 7, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Volvo har sålt 200 000 bilar på några veckor

Sorry, comments for this entry are closed at this time.