The Death of Advertising

November 5, 2008

Gårdagen bjöd på en mycket spännande workshop på temat The Death of Advertising. Om papperstidningens tynande tillvaro har jag skrivit tidigare. Internetgurun Mats Brunell har tidigare uttryckt saken som att tidningens problem är att man inte kan trycka videor i den. Även om Aftonbladet gör ett tappert försök att koppla print till videoinnehåll med sina ”tags”. I ett allt mer audiovisuellt samhälle blir rörlig bild det vi gärna tyr oss till. TV kan således tyckas livskraftig, och visst, studier visar att TVn fortfarande har en viktig roll i många människors liv. Men trenden mot ett mer online-orienterat beteende är tydlig. Enligt Nordicom spenderar ungdomar i åldern 15-24 år redan mer tid på nätet än att kolla på TV.

På frågan ”Vad tycker du om radio?”, så är ett vanligt svar bland dagens ungdomar: ”Men det finns ju ingen bild”. Även radiolyssnande sjunker som en sten. Grafen nedan visar hur radiolyssnandet utvecklats sedan 2007. Bara under denna korta tid har räckvidden minskat hela 5 procent.
 
Så, i enlighet med profetian, kanske traditionell massmedia är på fallrepet. Och med den traditionell marknadsföring. Det krävs nya metoder och nya sätt att nå fram. Man kan tycka att den kreativa reklambranschen skulle ha förmågan att återuppfinna sig självt, men tyvärr omfattar denna kreativitet sällan innovativa affärsmodeller. Är jag överdrivet pessimistisk eller ligger det någon sanning i detta? Mer tankar om detta följer…


Taggar: , , ,
Postad i Massmedier, Reklam | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Aug 4, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Analog deflationstakt: 15% per år

Sorry, comments for this entry are closed at this time.