Syns man bara så hörs man inte

November 20, 2008

Jag fortsätter på temat med hur marknadsföringen ska förändras för att kunna överleva. Att behandla potentiella köpare styvmoderligt och med en överlägsen ton är dödsdömt. I det ständiga mediebruset med 6 500 kommersiella budskap om dagen krävs nya tag.

Att vara annorlunda är en väg att gå. Och att vara annorlunda innebär att skilja sig från det som är det vanliga och förväntade. Man kan således anpassa “volymen” i marknadsföringen för att på så sätt skilja ut sig. Det första som ligger till hands är att höja volymen.

Ett av de aktuella exemplen är Ryan Air. VDn Michael O’Leary har en tydlig PR- och reklamstrategi: gör skandal! Temat är genomgående i deras kommunikation. Det är allt från lättklädda damer i annonserna, till publikt hån av politiker som Birgitta (“Boring Birgitta”) Ohlsson när hon uppmanade till bojkott. De struntar i Allmänna reklamationsnämnden och VDn säger att alla ska få gratis avsugningar i första klass. Uttalanden som detta skapar förstås stora rubriker. Och det är precis vad man vill. Redaktionellt utrymme är gratisreklam och att jobba aktivt med PR blir en allt viktigare del. Många reagerar upprört direkt, medan andra säkert identifierar sig med deras rebelliska framtoning. Den stora frågan är: hur högt de kan höja volymen, dvs hur extrema kan de bli? Går man till överdrift så kan man tappa den stora massan och bara ha kvar en svans av fans, och det funkar inte för flygbolag som ska ha en beläggning på mer än 85%.

Det andra alternativet är att sänka volymen. Ett bra exempel där är Black Market, en “destination store” vid S:t Eriksplan i Stockholm. Butiken som är över 400 kvadratmeter är nämligen nästintill omöjlig att hitta. Inga skyltfönster finns, ingen logotype vägleder på utsidan. Men den som hittar ner för trapporna möts av klassisk musik och ett hav av fräcka märkeskläder. Istället för att försöka överrösta andra i mediebruset så har istället budskapet tonats ner. Till och med Black Markets hemsida svischar förbi så snabbt att man knappt hinner fatta – allt för att hålla mysteriet och myten vid liv. Det lockar många nyfikna och ger en aura av exklusivitet. Att se till att vissa vet något speciellt, nästan hemligt, är ett bra sätt att få igång word-of-mouth.

Det två diametralt olika approacherna förenas av en sak gemensamt: de drar åt de mer extrema nivåerna på marknadsföringsvolymen. Detta kommer vi troligen att få se mycket mer av i framtiden. Syns man bara så hörs man inte.


Postad i Reklam | Comments Off on Syns man bara så hörs man inte

Sorry, comments for this entry are closed at this time.