Nya vänner i mikrocommunities

November 26, 2008

Igår testade jag för första gången mitt nya Nike Plus Sportband. Det är ett armband man fäster runt handleden samt en sändare man lägger i skon. På så sätt kan hastigheten mätas när man löptränar. Nedan ser ni kurvan på min löphastighet.

Detta i sig är ju lite smått underhållande, men den kanske intressantare funktionen är att det finns en community kopplad till Nike Plus. Där kan man ladda upp sina löprundor och rita upp dem på en karta. Man kan skapa utmaningar till kompisar – eller helt främmande grannar. Är det något i grannskapet som lyckas slå min tid?

Socialt nätverkande handlar ju just om möjligheten att samlas kring ett speciellt ämne, som exempelvis löpning. Problemet med Facebook och MySpace är att de inte handlar om något, de handlar bara om Facebook och MySpace, som tidningen Wireds Chris Anderson uttryckte det. Därför kommer istället nischade communities att bli framgångsrika.

Stora generiska communities blir verktyg för att behålla kontakten med våra kompisar. Nya nischade communities blir verktyg för att hitta nya bekanta med liknande intressen. De är också ideala ur ett kommersiellt perspektiv. Att sälja hundmatannonser till Dogster (community för hundägare) är nog betydligt lättare än till Facebook.

Och ju mer nischat desto mer intressant. Möjligheten ges nu via Ning att skapa egna communities kring smala ämnen (250 000+ communities). Eller varför inte gå ytterligare ett steg längre och låta ett enskilt objekt vara föremålet för diksussionen. Vill du diskutera Skriet av Edvard Munch? Eller chatta om de konstgjorda öarna The Palms i Dubai? Nu finns den extremaste mikrocommunityn av dem alla där möjligheten ges att samlas kring ett enskilt ämne eller dokument. Platsen är Fileride där man kan ladda upp dokument, videor, bilder och musik för att diskutera dem med andra hard core fans. I individualismens tidevarv så är idén helt rätt i tiden. Om även implementeringen är det får tiden utvisa.


Taggar: , ,
Postad i Internet | 4 kommentarer »


4 kommentarer på “Nya vänner i mikrocommunities”

 1. Av E Nov 27, 2008 | Svara på inlägg

  [quote] Problemet med Facebook och MySpace är att de inte handlar om något, de handlar bara om Facebook och MySpace, som tidningen Wireds Chris Anderson uttryckte det. Därför kommer istället nischade communities att bli framgångsrika. [/quote]

  Hm, här håller jag inte med. Facebook handlar visst om något. Det handlar om *mig* – mina aktiviteter, mina vänner, mina relationer, min status. Mycket mer personligt nischat kan det inte bli.

  Facebook eller nån av de andra kommer vingla och balansera lite innan det hittar sin roll i arbets- och privatlivet, precis som faxen, personsökaren, email, mobilsamtal och sms gjorde – fast de ansågs konstiga, överskattade eller löjliga av gemene man i början.

  På sikt kommer nåt ännu bättre och tar över, men Social networking har inte nått sin peak än. Långt ifrån. (Inte många personsökare på stan en vanlig dag…)

  Ning är jag än så länge inte imponerad av, det är för oskarpt. Är med i två tre nätverk men det lyfter inte. Då är det bra mycket bättre fart på de nischade nätverken *innuti* Facebook. Där är man ju “ändå inne och kollar” ibland.

  Sen kan du kolla de kopplingar som finns mellan olika sociala nätverk och de (få) företag som än så länge testat på att göra kopplingar till sina enterprise networks… *boggle*

  Bra blogg i övrigt!

 2. Av John Nov 29, 2008 | Svara på inlägg

  Bra inlägg! Kör fileride själv och vill bara tillägga att man inte ens laddar upp några dokument! Man drar bara in dokument o länkar i programmet så öppnas kontakten upp med andra som har samma grejer blixtsnabbt. Och det bästa är att ingen kan se vad man lagt in! Vi ses i kontextmolnet.. 🙂

 1. 2 Trackback(s)

 2. Apr 4, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Öst möter väst - på samma planhalva
 3. Jun 21, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Motiverare en ny trend

Sorry, comments for this entry are closed at this time.