Efterlyses: pekare!

November 25, 2008

Efter sista veckorna helt ha snöat in på Spotifys flotta musiklösning så har ett problem uppdagats. Problemet ligger egentligen i lösningens kärna – nästan all musik finns tillgänglig – och det är att hitta vad man ska lyssna på. Min gamla CD-hylla (traditionellt sorterad i färgordning) är sedan länge historia, men det fanns en viss charm att stå och fingra på alstren. Utbudet var begränsat vilket gjorde det till ett angenämt och överblickbart problem att välja.

Med Spotifys streaminglösning har jag plötsligt så gott som all musik som nånsin producerats tillgänglig. Men det känns som att titta in i ett svart hål. Hur ska jag komma på vad jag ska lyssna på? Jag behöver en pekare som guidar mig. Alternativen börjar redan knoppa fram. Det mest triviala är att skapa egna playlists, med skivor, artister eller låtar som man tycker passar ihop. Det är det gamla “blandat-bandat” i ny tappning. En “What’s new” flik visar de senaste heta låtarna. Även om urval är begränsat ersätter det trots allt det gamla skivbutiksfönstret hyfsat. “Top lists” visar de tio mest spelade låtarna och albumen. Den nya Trackslistan. En annan intressant pekare är den vi vant oss vid på Amazon (och nu Genius på iTunes): rekommendationer baserat på vad man tycker om och tidigare tagit del av. Vi kommer se allt fler hjälpmedel för navigering, där “crowd recommendations” kommer att bli allt viktigare. Vänners tips, råd och spellistor kommer i högre grad att forma vår mediekonsumtion.

För det är bredare än musik. Det står inte på förrän vi ser film, tv-innehåll och radio-klipp från arkiv tillgängliga på samma sätt. Det finns bara en väg framåt. Och när allt digitalt material blir tillgängligt så kommer pekarna att behövas. Och det kommer många gånger inte vara de traditionella massmedierna som står för urvalet.

Slutligen: Om Pirate Bay inte över går till streaming – vilket naturligtvis är problematiskt när man endast länkar andras innehåll – är deras modell starkt hotad på sikt.


Taggar: , ,
Postad i Internet, Teknik | 2 kommentarer »


2 kommentarer på “Efterlyses: pekare!”

 1. Av Karl-Petter Åkesson Nov 28, 2008 | Svara på inlägg

  Hej Peter,

  fick precis mailet från dig att du satt av på nya äventyr. Skall bli spännande och följa. Intressant blogg med, den hamnar i listan.

  Gillar också Spotify men precis som du saknar de sociala möjligheterna, att få musik tips av vänner o bekanta lätt tex. Men det pekar ju tydligt åt möjligheterna för nya affärsmöjligheter. Väntar bara på den dag då det dyker upp Spotify DJs som sätter ihop playlists. Det vore jätte intressant och personligen hade jag hellre betalt 99 kr i månaden till en sådan DJ som sätter ihop en playlist inom tex electronica med de senaste och lite gamla godingar. Men de tankarna finns kanske hos Spotify bara att de inte gått ut med det än.

  /Kalle på SICS

 1. 1 Trackback(s)

 2. Nov 11, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Streaming framtiden för pirater

Sorry, comments for this entry are closed at this time.