Dataspel är den snabbast växande underhållningsgenren

November 11, 2008

Den som vill avfärda dataspel som en marginell företeelse, någon som bara förekommer i finniga tonåringars pojkrum måste tänkta om. Spelindustrin är i själva verket större än filmindustrin. Spelet Halo 3 drog in över 1 miljard kronor – första dagen. Det är betydligt mer än vad en film någonsin lyckats med. Spelindustrin är också större än musikindustrin. När svenska spelutvecklaren DICE för lanserade spelet Battlefield 1942 så omsatte det mer än hela svenska musikindustrin det året.

Inte nog med att dataspel har blivit störst, det är dessutom den genre som växer snabbast inom underhållningsindustrin. Spelkonsolen Sony Playstation drar in mer pengar till Sony än alla andra produkter sammantaget. I Sydkorea finns 4 TV-kanaler med bara dataspel.

Och det är inte bara de finniga tonåringarna som lirar. Generationen som spelade Space Invaders på Atari för trettio år sen har vuxit upp. Men många spelar fortfarande. Genomsnittsåldern för dataspelande i USA är 29 år. Kategorin kvinnor 40+ växer också snabbt där ”casual games” som patiens och nätbingo lockar. Jag roade mig med att räkna lite på hur mycket vi spelar i Sverige och kom fram till att svenskar spelar dataspel i över en miljard minuter per år. Det motsvarar ungefär den tid som alla anställda på SAAB jobbar under ett år. Om vi slutade spela dataspel och la all denna kraft på biltillverkning så skulle vi kunna ha ett till bilmärke i Sverige 🙂


Taggar: ,
Postad i Massmedier, Teknik | Comments Off on Dataspel är den snabbast växande underhållningsgenren

Sorry, comments for this entry are closed at this time.