Äh, nu skiter vi i marknadsföring

November 18, 2008

Gårdagens inlägg handlade om den tilltagande svårigheten att tala om för potentiella konsumenter hur förträfflig ens produkt är. Hur gör man reklam utan att skryta om själva produkten eller tjänsten?

En tanke är naturligtvis att låta andra göra det. Vänner, familj eller andra tyckare på nätet spelar allt större roll för hur konsumenterna fattar beslut. Och den enorma transparens internet medför går inte att undkomma. Många företag (och många gånger även privatpersoner!) granskas ständigt under lupp. Felsteg och skandaler av mindre art kommer snabbt fram i rampljuset. Och, för den som har tur, även positiva omdömen. Varumärkena blir allt svårare att styra över när massan kommer till tals.

Ett företag som har förstått vart vinden blåser är Fujitsu. Istället för en annons som berättar hur förträfflig deras senaste skrivare är så tar de en helt annan approach. I novembernumret av Wired så har de en helsida med rubriken “Search this: Fujitsu ScanSnap Scanner S300 Reviews”. Under detta följer en annan text: “Do a quick Internet search to check out the reviews.” Det är lite vågat får man säga. Fujitsu är så säkra på att de omdömen och testresultat som finns på nätet är så bra att de direkt hänvisar till dem. De vet naturligtvis att majoriteten av de som ska köpa skrivare ändå kommer att söka på nätet. Men det ger dem hög trovärdighet att visa ett så gott självförtroende.

 

Och så kommer morgondagens marknadsföring stavas: kvalitet. Kvalitet kommer nämligen att ge bra recensioner och användaromdömen. Och med transparensen på nätet är detta det som många gånger kommer att fälla avgörandet.


Taggar:
Postad i Reklam | Comments Off on Äh, nu skiter vi i marknadsföring

Sorry, comments for this entry are closed at this time.