TV-repatören dyrare än plattskärmen

October 23, 2008

Har ni tänkt på att man inte lämnar in saker på lagning längre? Tidigare fanns urmakare, tv-reparatörer och skräddare som stod beredda att assistera när något gått sönder. Nu för tiden låter det annorlunda. Tappade mobilen i marken? Äntligen får man köpa en ny modell! TVn krånglar? Dags för plattskärm! Reva i kavajen? Fint, då kan man köpa senaste modet!

När saker går sönder så köper vi helt enkelt nytt. Det är enklare, roligare och många gånger billigare. Saker har blivit billigt, arbete har blivit dyrt. Förr i tiden var det tvärtom. Billig arbetskraft fanns i överflöd, men saker var dyra. Men automatisering, datorisering och rationalisering har effektivt sett till att produkter idag kan produceras till jämförelsevis extremt låga kostnader. Global produktion innebär skalfördelar vilket i kombination med en allt hårdare konkurrens ser till att pressa priserna.

En tv-reparatör har inte lika lätt att effektivisera sin verksamhet. Det är svårt att laga två tv-apparater samtidigt. En sjuksköterska kan inte ta om hand om två patienter samtidigt utan kvalitetsförlust. Och, som det klassiska exemplet lyder, en symfoniorkester kan inte spela dubbelt så fort. Människointensiva branscher kommer även framledes att ha höga kostnader. Men också möjligheter att ta betalt för dessa. I framtiden kommer vi att få se fler företag som ger bort sina produkter gratis, och istället tar betalt för kringtjänster, support, utbildning och konsulting.


Taggar: , , ,
Postad i Ekonomi, Företagande | 1 kommentar »
  1. 1 Trackback(s)

  2. Aug 13, 2009: Framtidsbloggen » Blog Archive » Tillägg till Baumols dilemma

Sorry, comments for this entry are closed at this time.