Från meter till mil

October 18, 2008

På 1850-talet var den dagliga reslängden ungefär 300 meter. Det var häst och vagn till åkern som gällde, eller fötterna för det stora flertalet. 80 år senare, vid 1930, så hade reslängden tiodubblats och var i snitt 3 kilometer. Lägg på 80 år till och vi når fram till dagens datum, och reslängden har mer än tiodubblats igen. I snitt reser vi 4,5 mil varje dag. Allt detta enligt Kerstin Westin, docent vid Kulturgeografiska institutionen vid Umeå universitet. Frågan är naturligtvis om ökningen fortsätter. Blir vi allt mer mobila? Kommer vi att se ytterligare en tiodubbling till 2100? I så fall kommer vi att resa 45 mil per dag, det kanske inte är troligt. I alla fall inte i ljuset att den den pågående klimatdebatten. Å andra sidan, så långt in i framtiden så har väl fossila bränslen sedan länge spelat ut sin roll…


Taggar: , , ,
Postad i Demografi, Mobilitet | Comments Off on Från meter till mil

Sorry, comments for this entry are closed at this time.